Att köpa ett fritidshus är en stor affär som inte bara kräver pengar, men också engagemang. Ett ganska vanligt misstag är att man underskattar kostnaderna det faktiskt innebär att köpa och äga ett extra hem.
Pris för fritidshus, pantbrev och lagfart
En bra början, om du ska låna pengar, kan vara att gå in på din banks hemsida och titta om de har en lånekalkylator. Här kan du snabbt se hur mycket du kan låna och därmed vilka fritidshus du kan titta lite närmare på. Tänk på att priserna kan gå upp efter en budgivning och att även är pantbrev och lagfart som ska betalas.
Det här är pantbrev och lagfart:
- Ett pantbrev fungerar som en säkerhet vid lån, och det brukar vara en del av huset. I praktiken innebär det att du pantsätter en del av ditt fritidshus hos banken. Skulle du sluta betala räntan på dina lån, kan banken begära att du säljer huset. Pantbrevskostnaden är två procent av beloppet du önskar låna – så ha med det i åtanke. Dessutom tillkommer en administrativ avgift från Lantmäteriet på 375 kronor.
- Lagfart är inget som du behöver om du bor i en bostadsrätt – däremot är det något som krävs om du äger ett hus. Det kan enkelt beskrivas som ett bevis på att du äger huset i fråga. Kostnaden för att skaffa lagfart är dels en administrativ avgift, men också en stämpelskatt.
Elen
Hur ska huset värmas upp? Är det med direktverkande el så kan du förvänta dig ganska höga elräkningar. Om huset har billigare uppvärmningsmetoder bör du ändå räkna på hur mycket elen kan tänkas kosta för de dagar du vistas i huset. Gör en uppskattning och ha med det i beräkningarna.
Sophämtning
Sophämtning måste du ha, dessutom i form av ett abonnemang. Kostnaderna varierar ganska mycket mellan olika kommuner och olika delar av landet. Kolla gärna med den kommun där ditt fritidshus ska stå för att få mer information om priser.
Resekostnader
Något som lätt kan glömmas bort är resekostnaderna till och från stugan. Om drivmedelspriserna är höga och stugan ligger, säg fyra timmar bort, så kan det bli väsentliga summor om du åker dit regelbundet.
Andra saker som du bör se över för budgeten:
- Uppvärmning
- Försäkringar
- Vägavgifter
- Vatten.