Välj rätt bokföringsprogram till företaget – tips

Nybliven företagare? Då kan du ha nytta av ett bokföringsprogram. Idag finns en del att välja bland – både enkla och mer avancerade lösningar. Dom avancerade programmen har ofta fler funktioner och kringtjänster medan dom enklare är mer grundläggande. Nedan följer några tips för att hitta rätt program till just ditt företag.

Välj ett bokföringsprogram som passar företaget

Det finns som sagt många bokföringsprogram och för att välja rätt är det bästa tipset att välja utifrån själva verksamheten och dess storlek.

För enskild firma

Många mindre verksamheter har företagsformen enskild firma och i just mindre verksamheter är det relativt enkelt att sköta bokföringen själv. Ett billigare och enklare program räcker ofta långt för den här typen av företag och allt som krävs för att hantera ett sådant program är grundläggande kunskaper.

För aktiebolag

Ett aktiebolag kan ha nytta av ett mer avancerat bokföringsprogram – ett som kan växa tillsammans med verksamheten. Här går det till exempel att välja ett program där det går att lägga till fler funktioner med tiden, till exempel i form av:

  • Faktureringstjänster
  • Momsredovisning
  • Lönehantering
  • Periodiseringar
  • Årsredovisning

En fördel med olika typer av bokföringsprogram är att mycket sker automatiskt. Det behövs med andra ord inga stora kunskaper för att hantera programmen – samtidigt som det finns pengar att spara för att slippa anlita dyra revisorer.

Fundera över vilka funktioner och kringtjänster som är nödvändiga och vilka som eventuellt kan behövas i framtiden. I vissa program ingår mycket redan från början, vilket kan vara fördelaktigt för den som vet att företaget kommer bli större. I andra finns som sagt möjlighet att köpa till olika tillägg eftersom, för att anpassa programmet efter verksamheten.

Använd jämförelsesidor

Precis som att det finns många bokföringsprogram att välja bland finns även många jämförelsesidor som jämför just dessa. Dessa sidor kan vara till bra hjälp för den som letar efter ett program men känner sig osäker.

Dels presenteras information om olika alternativ och vad som ingår i dessa, dels finns annan bra information och tips inför valet. Sidorna ger en bra överblick över utbudet och flera av dom har även gjort tester och rankat dom olika programmen.

Jämförelsesidorna kan kort och gott vara till bra hjälp inför valet – men det är förstås viktigt att läsa på själv också för att hitta det program som passar bäst till verksamheten.